Ένταση επικράτησε στο Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή, ανάμεσα σε φοιτητές που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο και σε αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.
Ένταση μπροστά από τη Βουλή κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, ανάμεσα σε φοιτητές και σε αστυνομικές δυνάμεις. Οι φοιτητές επιτέθηκαν με τις σημαίες που κρατούσαν στα χέρια τους κατά των ΜΑΤ και η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση χημικών.
Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο προχωρησαν σήμερα οι ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ με αίτημα να αποσυρθούν τώρα οι ρυθμίσεις που χτυπούν τον πυρήνα της δημόσια εκπαίδευσης, ειδικά η εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με τίτλους κολλεγίων.
Οι εκπαιδευτικοί έκαναν 3ωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00, και συγκεντρώθηκαν στις 12:30 στα Προπύλαια και από εκεί έκαναν πορεία προς τη Βουλή, όπου ψηφίζονται οι σχετικές ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τους δασκάλους, η κυβέρνηση (με το άρθρο 50 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου και σε συνέχεια ανάλογων νομοθετικών ρυθμίσεων προηγούμενων ετών και κυρίως του ν.4635/ 30-10-2019 «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»), με πρόσχημα την ανάγκη προσαρμογής της Ελλάδας στην κοινοτική οδηγία 2005/36 («με επιλεκτική ευαισθησία» ως προς την προσαρμογή στο κοινοτικό δίκαιο, αφού δεν την επιδεικνύει και για την οδηγία 70 του 1999 που θα οδηγούσε σε εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων-αναπληρωτών και θα άνοιγε την πόρτα στην πραγματοποίηση όλων των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση), «προχωρά στην ολέθρια για τη δημόσια εκπαίδευση κίνηση υποβάθμισης του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων και την εξίσωσή τους με τους τίτλους κολλεγίων».
Κατά τη ΔΟΕ, «είναι τραγικό να ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στην εκπαίδευση των αποφοίτων μεταδευτεροβάθμιων σχολών (κολλέγια), την ίδια στιγμή που από την προκήρυξη της ειδικής αγωγής και απ’ ό,τι φαίνεται και της γενικής αποκλείστηκαν οι συνάδελφοί μας απόφοιτοι των διετών Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Σχολών Νηπιαγωγών, οι οποίοι, όχι με δική τους υπαιτιότητα αλλά της πολιτείας, δεν κατέχουν τίτλο εξομοίωσης. Αποκλείονται, δηλαδή, εκπαιδευτικοί οι οποίοι διαθέτουν και τα ακαδημαϊκά προσόντα και την παιδαγωγική επάρκεια και εργάζονται ήδη ως αναπληρωτές στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν ήδη δώσει επιτυχημένες εξετάσεις σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π.».
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία επισημαίνει πως η εξίσωση αυτή των τίτλων των κολλεγίων με τους τίτλους Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν αποτελεί υποχρέωση προσαρμογής της Ελλάδας στην κοινοτική οδηγία, αφού η σχετική ειδοποιητική επιστολή της Ε.Ε. αναφέρεται κυρίως στις χρονοβόρες διαδικασίες του ΔΟΑΤΑΠ, «αλλά πολιτική απόφαση που εκχωρεί σημαντικό κομμάτι των αρμοδιοτήτων της χώρας, που ουδέποτε εκχωρήθηκαν, ούτε καν με τη συνθήκη της Λισσαβόνας».
Όπως ξεκαθαρίζει, «δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση και θα αντιπαλέψουμε σθεναρά την υποβάθμιση του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων.
Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση της Τρίτης, την οποία στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ, η ΔΟΕ κήρυξε στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού και τις τρεις πρώτες ώρες του απογευματινού κύκλου.